Gijrra

Den sanna våren, Gijrra, är på många sätt samernas högtidsstund och viktigaste årstid. Det är nu kalvarna föds och livet åter ger löften om en fortsättning. Renkalvningen är centralt i det samiska året och kulturen, ungefär som påsken är central i den kristna tron. Det är under Gijrra återuppståndelsen sker. Det är nu kalvarna föds och löftet om fortsatt goda tider ges. Kalvningslandet i fjällen genomgår en enorm transformation. Allting brådskar. Från ena dagen ett vintervitt landskap till nästa dags grönskande sydsidor och jokkarnas islossning. På morgonen går du upp på fjället, inte ett löv har slagit ut. På kvällen, när du går ner igen, är björken full av gröna "musöron". Du kan se hur allt växer. Det här är på alla sätt en spännande tid att möta fjället. Renarna har återvänt från sitt vinterbetesland. Fjällräven tittar nyfiket ut ur sin lya. De sällsynta fjällgässen hittar rätt på sin flytt mot häckningsplatserna i norr. De och andra flyttfåglar kommer med glada budskap: Sommarhalvåret har börjat på nytt. Kalvarna tar sig fram på "stappliga" ben, liksom vi som lämnat skidorna bakom oss känner oss lite ovan i de lätta vandringskängorna, befriade från de tjocka långkalsonger. Solen skiner hela dagen. Så mycket att upptäcka.

Giesse

Sommaren, giesse, är en av de längre perioderna i den samiska kalendern. Om du låter renens vandring, nomadens cykel, styra din kalender mer än en fastslagen almanacka så blir det så. Kalvarna ska förstås märkas. Men i stort är giesse en tid för återhämtning. Kalven äter och växer, vajan likaså. Sarven, rentjuren, utvecklar hornen efter sin storlek. Senare kommer de kanske till användning, när höstens första köldknäppar drar in och brunsten inträder. Men ännu njuter renen såväl som du av sommarens värme i sommarsoliga backar. Du färdas längs stigar på väg någonstans. Du smyger längs jokkar på fiskafänge. Du och renen går högt bland fjällen, låter vinden svepa bort envisa mygg. Njuter av fjällvärlden från sin bästa sida. Ser rovfåglar på jakt, bortom sina bon, cirkla uppåt i vindarna. Du minns orden om att fågeln som flyger högst, också ser längst. Du vill bestiga en topp.   

Tjakkta

Så kommer då tjakkta, hösten, och en ny del av nomadens liv tar vid. Renarna samlar ihop sig. De vet att det är dags för flytt. Från sitt sommarbete i fjällen ner till kustens vinterbete och mildare klimat. Vissa år går flytten smärtfritt och galant. Andra år måste renarna få hjälp och flyttas med lastbil till kusten. Årstidernas växlingar är inte lika självklara i ett modernt samhälle, med nytt klimat i vardande. Fryser sjöarna i tid? Hinner marken stelna i vinterkylan innan snön lägger sig över den som ett isolerande täcke? Årstiden tjakkta verkar utkämpa en inre dragkamp. Ena stunden bitande kyla och påminnelse om vintern. Andra stunden återvänder värmen, så både mark och människa tinar. Men till slut vinner kylan och skidorna som stått där i förrådet, under fyra årstider, känns plötsligt allt mer attraktiva.

Dálvvie

Kylan har sitt grepp. Den riktiga vintern, dálvvie, har lagt beslag land och landskap. När du är ute hörs allt så lugnt och stilla. Kylan biter i skinnet. Du är glad att du har extratjocka sockor i skorna. Ordet "smällkallt" får sin självklara förståelse - när träden sprätter och knäpper, när kärnisen sjunger i rungande smällar. Det är svårt att tro att det här ska vända. Ändå gör det ju det. Från Suorssá, Sorsele, har de sista renarna flyttat till kusten. Här håller du istället på och kör upp skoterleder och spår för den vårvinter som snart är i antågande. Hundspann drar fram i tystnaden och skoteråkare på safari. Längdåkare far fortfarande fram längs milslånga spår  av glädje och motstånd. Av motlut och medlut. Tappra isfiskare trotsar kyla och isar som växer till sig. Mitt i allt har det ju vänt. Dagarna blir sakta längre. Efter en stund upptäcker du också det. Kvällspassen blir längre. Morgonen lättare att välkomna 

Gijrragiessie

Gijrragiessie vet kanske inte alltid riktigt vad den vill. Är det sen vår eller försommar? Frågar du ljuset är det definitivt högsommar, även om temperaturen ännu inte riktigt hunnit med i omställningen. De vita nätterna, det eviga ljuset. Allting i markerna brådskar. Blommor och bin vet inte till sig i sin aktivitet. Renkalven som vägde 4-6 kilo, vid födseln för en månad sedan, äter upp sig av markens frodighet. Benen bär bättre och bättre. Kalven har lättare och lättare att följa med sin vaja. Stegen tar den längre och längre bort. Världen växer. Fjällvandrare och besökare ser vattendrag gå fulla. Snöfläckar som vaporiseras. Markerna förändras när klorofyllet åter breder ut sig. Fåglar skyndar tillbaka till sina bon. Flugfiskaren väntar tåligt på att smältvattnet ska dra undan och att fisken nappa. Medan gör han några kast, bara för känslans skull. Orkidéerna blommar på undangömda platser. Sommaren är som mest intensiv, dagarna som längst, ändå känns det inte riktigt som om det bestämt sig. Sen kommer värmen. 

Tjakttjagiessie

Skördetiden låt oss kalla den så, höstsommaren tjakttjagiessie, när svamp och bär ska plockas, älgen jagas, renen slaktas. För samerna  är detta en intensiv period. Brunst och parning är avklarad. Djuren har ätit upp sig igen, inför den långa flytten. En annan årstid gör sig påmind. Dagarna blir kortare, kvicksilvret kryper inte lika långt upp på termometern, morgondimman dröjer ute på sjön. För de flesta av oss är tjakttjagiessie den vackraste av årstider. När höstens färger paketerar landskapet i ett förunderligt färgbad. Att tillvarata hela djuret har alltid varit centralt i det samiska. Samerna har varit experter på denna "whole beast coocking" i årtusenden. Det mest värdefulla du äger kastar du inte bort. Renblodet torkades för att lättare kunna tas med på resan mot vinterbetet. Mulen kokas "al dente", med ett litet fast tuggmotstånd, som stärkande höstmåltid. Allt, ja verkligen allt, tillvaratas. Från stekar och inälvsmat, för fest och vardag, till skinn och horn för slöjd och prydnad. Visste, du förresten att om du friterar renens aorta så smakar den ganska precis som calamari! 

Tjakktadálvvie

Tjakktadálvvie, höstvintern, breder ut sig. Du kurar skymning. Bland ombonade soffor och värmande ljus låter du eldens sprakande magi sprida värme och ljus över livet. Egentligen kan du sitta där och kura länge. Det är lugnt och fridfullt. Året, liksom naturen, har gått in i viloläge. Renarna har nått sitt vinterbetesland. Där i skogen, med ny lav och nytt bete, klarar de sig själva. Men ändå, snön som faller gör allt ljusare och marken attraktivare. Allt mer lockas du av vinterns äventyr. På hundspann, snöskor eller skoter ger du dig av. På skidor lägger du grunden för kommande långlopp, medan andra kanske bara lägger mil till mil för sakens skull. För att de har möjlighet och lust. För att det är vinter.

Gijrradálvvie

Det har vänt! Vintersolståndet gör allt starkare intryck och gijrradálvvie, vårvintern, ger längre och kanske också bättre dagar. Det är i alla fall lättare och lättare att vara ute. Renarna börjar också känna av detta. De samlar sig för vandringen västerut, mot kalvningslandet. Vajorna är tjocka och trinda i sin dräktighet. De väntar bara på bra före för flytten mot kalvningslandet. Själva utnyttjar vi också dagarnas längd. Du hinner ut på en extra skidtur både före och efter dagens arbete. Afterski och bastubad kan vänta en stund. Det är en härlig känsla när solen dröjer sig kvar på himlen och börjar "få tag" på södersluttningarna. När den värmer i skinn och själ och solbacke. Snart är gijrra här. Våren, då allt åter föds igen.