Närlederna

Vindelvaggeleden

Kungsleden

Ammarnäs erbjuder ett stort antal olika leder för dagsturer uppe på fjället samtidigt som det finns fina leder i det direkta närområdet för de som inte vill eller kan vandra uppe på fjället. Genom att ha Ammarnäs som bas med all bekvämlighet blir vandringarna lätta och man återvänder till byn framåt kvällen. På bilden syns Ruoutatje högraning som bara ligger på någon kilometers avstånd från byn längs med Tjulåleden.

Vindelvaggeleden går från Ammarnäs genom Vindelfjällens naturreservat till Krokstrand i Norge. Det är den gamla handelsleden som förr användes när man skulle till Mo i Rana. Vandringen bjuder på en stor variation i landskapet och har övernattningsstugor som ger lätta dagsetapper. Vindelvaggeleden är ett utmärkt alternativ om man vill göra en veckovandring med lätt packning och bekväma övernattningar.

Kungsvägen genom Lapplands fjällvärld börjar i Abisko och slutar i Hemavan efter drygt 40 mil. Ammarnäs är en naturlig plats för att vila fötterna en dag eller två om man vandrar hela leden. Sträckan mellan Ammarnäs och Hemavan passar utmärkt om man vill göra en lite kortare vandring och kanske flyga tillbaka till utgångspunkten med ett reguljärt helikopterlyft. Kungsleden mellan Ammarnäs och Hemavan är 78 km och det finns bemannade stugor längs vägen.

Leder och stugor runt Ammarnäs