• Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
 
10374940_10152407754768166_8869379183519

Sorsele bildbank

Samiska viterveckan 2020.jpg
WEBBKAMERA_I_AMMARNÄS.jpg
VAD HÄNDER I AMMARNÄS.jpg

Sameslöjd

Margareta Grahn

Ingrid Lindh

Berit Hedman

Vandra eller åk helikopter till Vindelkroken där du har chansen att få uppleva samisk kultur och samiskt levnadssätt. Pröva gärna  på att övernatta i en kåta.

Naturreservat 

Naturreservat är så mycket mer än fiske och passar därför bra som bas för de flesta som vill komma ut i naturen.

Båttur

En guidad båttur kring Stor- och Lill Tjulträsk med mycket historia om området eller som en ren transport över de två sjöarna och kanalen där emellan ordnas dagligen under sommarsäsongen. Båttaxi är betydligt billigare än vad de flesta tror.

Kungsleden 

Kungsleden går förbi oss och det är många av långvandrarna som tar en paus här. Andra bor i Ammarnäs och gör dags- eller kortare turer ut på fjället.

Fågelskådare 

Fågelskådare kommer ofta till oss i Ammarnäs där det finns flera ställen med utmärkta möjligheter att få syn på nya arter som man annars inte brukar få se.

Lappstan

Samerna var tvingade att besöka kyrkan under tre kyrkhelger per år. För att klara övernattningarna vid kyrkhelgerna avsattes mark intill kyrkan, där dessa stolpbodar byggdes. Dessa byggnader är en av

Västerbottens bäst bevarade kyrkstugor.

Potatisbacken

Vår rikskända potatisodling, en av Sveriges åtta underverk. Det var Ammarnäs första nybyggare Nils Johansson som i mitten av 1800-talet upptäckte att potatisen inte frös lika lätt i backen. Det beror på söderläget och på moränkullen som lagrar värmen till långt in på hösten.

Hembygdsgården

Byggdes 1901 och har fungerat som boningshus, postkontor, skola, polistation, telestation och läkarmottagning. Idag finns en utställning av gamla bruksföremål och fotografier.

Här serveras kaffe och nygräddade våfflor under sommaren.

Samiska Upplevelser

Vad innebär en ”samisk upplevelse”? Ja, för oss betyder det att upplevelsen säger någonting om den samiska kulturen och livsstilen berättat ur ett inifrånperspektiv. De som listas nedan är alla samiska entreprenörer. Och när du anlitar dem, kommer du att på ett eller annat sätt få lära dig mer om samernas liv och kultur i dåtid och nutid.

Samernas historia har berättats muntligen, inte skrivits ner, och berättats från generation till generation. Och oavsett om du går till en samisk entreprenör som kör båttaxi, är slöjdare eller ägnar sig åt mathantverk, lär du få en historia att ta med dig. Det här är också företag som jobbar med storytelling och historier som berättas genom ord, sånger och smaker, och de berättar historier om platserna du besöker, verktygen de använder och maten de lagar.

20191210