• Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
 

Fågelskådare 

Fågelskådare kommer ofta till oss i Ammarnäs där det finns flera ställen med utmärkta möjligheter att få syn på nya arter som man annars inte brukar få se.

Lappstan

Samerna var tvingade att besöka kyrkan under tre kyrkhelger per år. För att klara övernattningarna vid kyrkhelgerna avsattes mark intill kyrkan, där dessa stolpbodar byggdes. Dessa byggnader är en av

Västerbottens bäst bevarade kyrkstugor.

Potatisbacken

Vår rikskända potatisodling, en av Sveriges åtta underverk. Det var Ammarnäs första nybyggare Nils Johansson som i mitten av 1800-talet upptäckte att potatisen inte frös lika lätt i backen. Det beror på söderläget och på moränkullen som lagrar värmen till långt in på hösten.

Hembygdsgården

Byggdes 1901 och har fungerat som boningshus, postkontor, skola, polistation, telestation och läkarmottagning. Idag finns en utställning av gamla bruksföremål och fotografier.

Här serveras kaffe och nygräddade våfflor under sommaren.

Sameslöjd

Margareta Grahn

Ingrid Lindh

Berit Hedman

Naturreservat 

Båttur

Kungsleden 

Vandra eller åk helikopter till Vindelkroken där du har chansen att få uppleva samisk kultur och samiskt levnadssätt. Pröva gärna  på att övernatta i en kåta.

Naturreservat är så mycket mer än fiske och passar därför bra som bas för de flesta som vill komma ut i naturen.

En guidad båttur kring Stor- och Lill Tjulträsk med mycket historia om området eller som en ren transport över de två sjöarna och kanalen där emellan ordnas dagligen under sommarsäsongen. Båttaxi är betydligt billigare än vad de flesta tror.

Kungsleden går förbi oss och det är många av långvandrarna som tar en paus här. Andra bor i Ammarnäs och gör dags- eller kortare turer ut på fjället.